14 Haziran 2021 Pazartesi

Antalya - ADA KÖLEMEN

 





Bugün size yaz tatili denince akla ilk gelen şehirlerin birinden, Antalya’dan bahsedeceğim.Türkiye’nin en turistik noktalarından biri olan Antalya asla sadece sahillerden ibaret değil. Tarihi ve kültürel gezileri seviyorsanız eminim ki Antalya’daki tarihi geziniz sizi oldukça tatmin edecektir. Çünkü Türkiye’nin en çok antik kente sahip ili. Antalya'ya uçakla, otobüsle veya özel aracınızla gidebilirsiniz. Biraz da Antalya’da mutlaka uğramanız gereken konumlara değinelim.

KALEİÇİ

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan Kaleiçi, şehrin tarihinin izlerini taşıdığı için oldukça önemli bir bölge. Geçmişi günümüze bağlayan en somut yapılardan olan tarihi parçalar o dönemdeki insanların hayatlarını sürdürme biçimini yansıttıkları için büyük önem taşıyor. Kaleiçi’nde bulunan birçok yapıt özünden kopmayacak şekilde restore edildi. Restorasyon çalışmaları sonucunda Kaleiçi, pansiyonları, barları, çarşısı ile turizm merkezi haline gelmiştir. Liman ise yat limanı olarak düzenlenmiştir. Kaleiçi restorasyon çalışmalarından dolayı Turizm Bakanlığının 28 Nisan 1984 de FİJET tarafından Altın Elma (Turizm Oscarı) ödülü verilmiştir. Günümüzde ise kullanımı yaşam alanından çok eğlence mekanlarının, restoranların, hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu hem turistleri eğlencesiyle tatmin eden bir yapı olup hem de tarihi özelliklerini kaybetmeyen geçmişle bir köprü görevini üstleniyor. Hazır Kaleiçi'nde gitmişken Hadrianus Kapısı’nı ve Eski Limanı da mutlaka görmelisiniz. Kaleiçi’nin deniz kokan dar sokaklarında yürüyüşünüzü yaparken Antalya’nın  hemen hemen her yerinden görebileceğiniz Yivli Minare’yi ziyaret etmeyi unutmayın. Antalya’nın ilk İslami yapılarından biri olarak ün kazanan bu minare ilk olarak Bizans kilisesi olarak yapılmış olsa da Alaattin Keykubat tarafından camiye dönüştürülmüştür.



DÜDEN ŞELALESİ


Düden Şelalesi Antalya’nın en güzel şelalelerinden biridir. Dünyanın dört bir yanından turistler Düden Şelalesi’ni görmek için akın akın Antalya’ya gelmektedir. Şelaleyi içinde bulundurduğu mağarada önemli kılmaktadır. Şelale mağaradan 10 km sonra Lara’dan Akdeniz’e dökülerek bir kere daha şelaleyi görmeye gelen insanları büyülemektedir.



TERMESSOS ANTİK KENTİ

Güllük Dağı‘nın tepesinde doğal bir platform üzerine kurulmuş Termessos Antik Kenti, el değmemiş görünümüyle diğer antik kentlerden daha etkileyici bir havaya sahip. Doğal ve tarihi zenginliklerinden ötürü Milli Park kapsamına alınan kent, bitki örtüsü ile bölgenin botanik bahçesi görünümünde. Milli park girişinde ormanlık yoldan kente çıkarken etrafınızı tarihi kalıntılar sarıyor. Agora, Hereon Anıtı, Zeus Solymeus Tapmağı, Küçük ve Büyük Artemis Tapınakları, Gymnasium Binası yokuş boyu size eşlik ediyor. Tarih yolculuğunun zirvesinde ise kentin en önemli kalıntısı 4200 kişi kapasiteli tiyatro var. Zirveye oturtulmuş bu tiyatro fotoğraf çekmek ve sakin bir mola vermek için çok uygun.

Uzun bitkiler arasında kaybolmamak, tarihi kalıntıları kaçırmamak için tabelaları mutlaka dikkatle takip etmelisiniz.. Coğrafi yapısından dolayı keşif dolu ve biraz yorucu bu geziden sonra park içinde dinlenip piknik yapılabilir. Kente kadar giden belediye otobüsü yok, tek ulaşım şekli özel araç ya da taksi.

KAPUTAŞ PLAJI





Beyaz kumlardan oluşan kumsalı ve açıkta lacivert, yaklaştıkça mavi, kıyıda ise turkuaz renkli denizi ile ziyaret edenleri büyülemektedir. Plaja karayolu üstünden 180 küsur basamağa sahip merdivenlerden inilmektedir. Merdivenlerde inerken seyredeceğiniz plajın muhteşem manzarası zaman zaman durmanıza sebep olurken, çıkarken de merdivenlerin yüksekliği, sıcak ve yorgunluk durup dinlemenize sebep olmaktadır. Plajda işletme şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, soyunma giyinme kabini, kafeterya hizmetlerini vermektedir. Kaputaş Plajına giriş, duşlar, tuvalet ve soyunma giyinme kabinleri ücretsiz olup şemsiye ve şezlong ücretlidir. Kaputaş Plajı yurt dışında “El Değmemiş Doğa Harikası” plajlar listesi girmiştir. Tatil günleri bilhassa bayram tatillerinde aşırı kalabalık olmaktadır.

PHASELİS PLAJLARI

Phaselis Antik Kenti etrafında 3 adet koy bulunmaktadır. Bunlar kentin Güney Limanı, Askeri Limanı, Kuzey Limanı olarak adlandırılmaktadır. Her üç koyda da antik kalıntılar mevcuttur. Hem eğlenip hem de geçmişten günümüze ulaşmış kalıntıları incelemeye zaman bulabilirsiniz. Aynı zamanda denize girerken ufak bir piknik de yapılabilir. Ancak antik kentte bulundukları için koylara giriş ücretli.


SOĞUK KAPI PLAJI


Plaja tarihi bir kapıdan geçip merdivenlerden inerek ulaşılıyor. Çakıl bir plajdır. Denizin muhteşem manzarası Kızılkule’nin terasından daha da büyüleyici oluyor.  Bu plajın adının olup olmadığı, Tersane Plajı adının doğru olduğu da tartışmalıdır. Kızılkule, Tersane ve Tophaneyi gezdikten sonra veya yukarıda Alanya Kalesi ve Ehmedek'i gezip aşağı indiğinizde bu plajda tarihin içinde yüzebilirsiniz. Hemen plajın yani surların arka tarafında portakal bahçeleri içinde yer alan kafeteryalardan da yararlanabilirsiniz. Bu plaj tekne turlarının favori yüzme alanlarından biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Akçay - Demir Orpak

    Akçay, Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan bir mahalledir. Altınoluk ve Ayvalık ile komşudur.Nüfusu yaklaşık olarak 5.000’dir fakat y...