15 Haziran 2021 Salı

Datça - Tuna Kelleci

 Datça’da Tatil - Tuna Kelleci


Haziran ayı gelmişti, zorlu bir seneyi bitirdikten sonra üzerimizdeki yorgunluğu atmak için ailem ile tatil yörelerini araştırmaya başladık. Birçok yer araştırdık ve artık bir karara varmamız gerekiyordu çünkü tatilin büyük bir kısmını seçeceğimiz yörede geçirecektik. Zaman kaybetmek istemiyorduk. Anlık bir şekilde Datça’ya gitmeye karar verdik. Datça Muğla’nın küçük bir ilçesi ama  orada yapılacak çok şey var.



Orada yaklaşık bir buçuk ay kalacaktık. Evimizin merkezi bir konumda olması sayesinde bir sürü koya kolayca gidebiliyorduk. İlk günlerimizi evimizin yanında bulunan Kargı Koyunda geçirdik ve çok memnun kaldık deniz çok temizdi ve huzurlu bir ortam vardı. Akşamları ise Sevgi Yolunda yürüyüp gerek gösteriler gerek akşam yemekleri eşliğinde eğleniyorduk.



Size daha öncede bahsettiğim gibi Datça’da yapılacak çok şey var mesela ünlü şair Can Yücel ömrünü Datça’da geçirmiştir. Datça halkı Can Yücel’in vefatından sonra onun evini ve yaşadığı sokağı turistlere bir müze olarak lanse etmiştir. Bu mekan Datça halkı için çok önem arz etmesine karşın onlar Can Yücel’in evine çok özenle bakmışlardır. Benim ailem de Can Yücel’i çok sevdiğinden Can Yücel’in evine her fırsatta gidiyorduk ve her gidişimizde yeni detaylar fark ediyorduk.



Datça’da gidip etkilendiğim diğer bir yer ise Knidos Antik Kentiydi. Bu antik kent Karya dönemine ait bir antik yerleşimdir. Burada denize girmek ve antik yapıları bir tur rehberi ile gezmek mümkün. Çevresi denizle kaplı bu yerleşkede deniz ticareti yapıldığı söyleniyor. Turistler Knidos’un manzarasını gördüklerinde mest oluyorlar.


Gerçekten çok güzel anılar edindiğim Datça’yı gezmenizi ve orada bir tatil geçirmenizi tavsiye ederim

Bozcaarmut-Zehra Ak

 Herkese merhaba ! Evden dışarı çıkamadığımız korona günlerinde biraz rahatlamak ve şehir ortamından uzaklaşmayı amaçlayarak sizleri ormanların içinde kaybolmuş, dağların arasında çukurda kalan Bozcaarmut köyüne götürmek istiyorum. Bozcaarmut köyü, Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı olan bir köydür. Nüfusu çok düşük olan bu köyde sadece köyün yerli halkı yaşamaktadır. Benim iki ayda bir gittiğim bu tatlı köy doğayla iç içe olmak isteyen insanlar için harika bir yerdir. Peki buraya gittiğinizde neler yapabilirsiniz ?

   Ulaşımdan başlamak gerekirse burası küçük arabalarla gitmek için zor bir bölgedir. Size önerim ulaşımı altı yüksek olan bir arabayla halletmenizdir. Kimsenin yolda kalmasını istemeyiz. Önceden söylemek gerekirse de eğer sinek, böcek vb. şeylerden korkuyorsanız burası size uygun bir yer değildir. U dönüşü atıp geri dönmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Köye ulaştığınızda kalacak bir yer yok. O yüzden yanınızda çadır getirmeyi ve buna göre hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Bu çadırı nereye mi kurmanız lazım ? Şimdi sizi bu köyü ünlü yapan Bozcaarmut Göleti’ne götürmek istiyorum.

            


   Bu gölet eski zamanlarda köy halkının su ihtiyacını karşılayan bir göletti. Haliyle de daha temiz bir yerdi. Bu göletin etrafındaki ormanlık alana çadırınızı kurabilir ya da küçük piknik alanına karavanınızı yerleştirebilirsiniz. Köyde küçük bir bakkal olsa da hazırlıklı gelmeniz sizin için daha iyi olabilir. Yerleştikten sonra göletin etrafındaki yürüme alanlarında yürüyüşünüzü yapabilir ya da dağ bisikletinizle turlar atabilirsiniz. Eğer maceracı biriyseniz ormanın içine girip dağ çileklerinden yiyebilir ya da daha iç taraflara girip mantar toplayabilirsiniz. Bu mantarları seçerken dikkatli olun, yanınızda mantar türlerini bilen birini bulundurmayı unutmayın.




 

  Eğer gölet kenarında durmaktan sıkılırsanız yürüyerek ya da arabayla köyde dolaşabilirsiniz. Köy halkı çok cana yakın insanlardır. Eğer tarlaların birinde durursanız size ekinlerinden ikram bile edebilirler. Çilek, elma, armut, ceviz, fasulye… İstediğiniz her türlü şeyin yetiştirildiğini görebilirsiniz. Köyden çıkıp etraftaki köyler gezebilir ya da kasabada yemek yiyip gerekli alışverişinizi yapabilirsiniz. Kasabaya indiğinizde dondurma alıp boza içmeyi unutmayın. Herkesin tadına bakması gereken şeylerdir. Umarım bir gün bu köyü gezme olanağını yakalayabilirsiniz. Şimdiden iyi seyahatler dilerim ! 




Akçay - Demir Orpak

    Akçay, Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan bir mahalledir. Altınoluk ve Ayvalık ile komşudur.Nüfusu yaklaşık olarak 5.000’dir fakat y...